Step In Dansstudio presenterar sina dansstilar

BARNDANS

I barndansen kombinerar vi stegövningar, smidighets-och balans övningar och längre koreografier som kräver barnets fulla koncentration. Vi varvar danslek och improvisation där barnets egen kreativitet får blomma med mer lärarstyrda moment. Allt sker till musik, såväl klassiskt som populärmusik och visor. Danseleven får prova allt från disco till balett. Fokus är rörelseglädje, kroppsuppfattning och musikalitet oavsett dansteknik. Dansdräkt, shorts eller mjukisbxor väljer ni - bara det inte hämmar barnets rörelsefrihet. Vi dansar barfota.
Undvik hårspännen och smycken som bara är i vägen. Sätt upp långa hår med ordentlig snodd.

I barnbalett är det tydlig balettinriktning på lektionens men anpassat för små barn, och barnstreetdansen är inriktningen streetdans men med lek och improvisation.

Jazzdans

Jazzdansen är en teknisk dansform som kräver mycket av sin deltagare. Eleven ska ha mjuka träningskläder (inte kjol!) som inte hindrar rörelsen.
En jazzdanssko är bra att ha, annars går barfota utmärkt. Vi börjar framför spegeln med en dansteknisk uppvärmning följt av stretch.
Sedan går eleverna "på diagonalen" - dvs. läraren demonstrerar ett eller flera sammanhängande steg som eleverna gör två och två. tvärs över rummet.
Stor vikt läggs vid rytm och musikalitet. så vi hittar olika uttryckssätt och temperament i dansen, samtidigt som vi övar nya steg och kordination.
Lektionen avslutas med att man övar in en sk. "fras" som sedan blir en längre koreografi.

Showdans

Showdansen baseras på jazzdansen. Uppvärmningsdelen är mycket den samma som i jazz. Vad som skiljer är att vi ibland jobbar mer teatralt i koreografierna.
Ofta använder vi musik från musikaler eller sagor. Ibland förekommer också parövningar och lekfullare moment samt att eleverna får vara med och skapa sina egna danser.

Klassisk balett

Den klassiska baletten är en av dansens absolut viktigaste hörnstenar. Baletten ger en utmärkt bas att stå på inför fortsatt dansträning. Vill man komma långt med sin dans ska man ha övat balett. Lektionen börjar med en lätt uppvärmning, varefter eleverna ställer sig vid stången. Där övas flitigt den svåra men fashinerande tekniken till klassisk musik. Stor vikt läggs vid smidighet, följsamhet och musikalitet. Sedan följer golvövningar, kortare danskombinationer och hopp.

Modernt

Streetdance

Streetdance är egentligen ingen dans för sig utan ett samlingsnamn för en mängd olika dansstilar. Det dansas till hip hop musik, r n´ b, funk eller rap och det finns ett gung och en tyngd i rörelserna. Även om det kan variera från mjukt till hårt.

Inom Old School finns locking, popping och BREAKDANCE. Breakdance är en dansstil som uppstod i NY på 70-talet. Idag kan breaken vara mer scenisk och det finns allt mer klasser att ta, men den utvecklades från börjar på gatan och inte på dansskolor. Breakdance är svårt för kroppen och man behöver bygga upp bra styrka och kroppskontroll för att bemästra alla akrobatiska rörelser på golvet. Under lektionerna ingår mycket kondition, styrka och stretch, samt att eleven får lära sig tekniska moment. Eleverna får inte instudera längre danskoreografier då klasserna bygger på improvisation och sk ”battles”.
Inom New School finns till exempel House, hip hop, wacking, dance hall. Även om Läraren/ dansaren sätter sin prägel på dansklassen kan du som elev på Step in dansstudions streetdance klasser förvänta dig variation och dansglädje.

"Streetjazz"
En skön blandning av jazzdans och hip hop. Vissa skolor kallar det streetfunk. mer danstekniskt än street, men mer hip hop än jazz! Perfekta valet för er som ej kan välja mellan show/jazzdans och streetdance.

"AFROBEATS" "Det handlar om rytm, leende och känsla. Genom afrobeaten kommer eleverna att lära sig fina rörelsekvaliteter genom olika afrikanska stilar och garanterat ha jätteroligt i inlärningsprocessen. Den varma rytmen och takten gör det omöjligt att i inte le och dansa"

publ:2012-01-01 uppdat: 2022-09-16